Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Titlakozunk a Budapest-Dakar r
  2007-03-23 09:55:06, péntek
 
   
  Tiltakozunk a Budapest-Dakar rali terve ellen!
[2007. Mar. 19. 13:24]

Nyílt levélben tiltakoznak környezetvédők a Miniszterelnöknél a tervezett a Budapest- Dakar rali megrendezése ellen többek között annak környezetszennyezése miatt.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a magyar kormány közpénzből is támogatni kívánja a Budapest-Dakar rali megrendezését, a hírek szerint legalább 500 millió forinttal, amely összeghez további fővárosi források is hozzáadódnának. Álláspontunk szerint a kormánynak meg kellene akadályoznia a projekt megvalósulását, ahelyett, hogy támogatná - ráadásul súlyos százmilliókkal.

Az eredetileg Párizs-Dakar nevű autós-motoros verseny ugyanis a kezdetektől fogva súlyos kritikák kereszttüzében áll. A verseny mindenekelőtt társadalmi-politikai okokból illegitim: Afrikában olyan területeken megy keresztül, amelyek lakosait nem kérdezték meg, akarnak-e a gazdag nyugatiak zajos, környezetszennyező és veszélyes szórakozásában részt venni. Persze, mint a hazai események mutatják, nem csupán Afrikában nem kérdezik meg az embereket erről.

A verseny továbbá - a L'Osservatore Romano közelmúltban megjelent vezércikkét idézve - véres és felelőtlen ámokfutás, amelynek 29 éves története alatt 49-en veszítettél életüket: ebből 24 versenyző és 25 civil. Tekintettel arra, hogy a versenyt évente egyszer rendezi meg, ez azt jelenti, hogy minden eseményre majdnem két halott jut - nem beszélve a súlyos sebesültekről. Úgy véljük, Magyarországnak nem egy ilyen erőszakos, a gladiátorok korát felidéző perverz szórakozáshoz kellene a nevét adnia. Magyarország és az ország imázsa ennél többet érdemel!

A Párizs-Dakar rali továbbá rendkívüli környezeti szennyezést és rombolást okoz. Először is, mint az autósportoknak általában, igen jelentős a klímaváltozásért is felelős széndioxid kibocsátása. Szimbolikusan jeleníti meg azt az erőforrásokkal pazarlóan bánó, környezetszennyező kultúrát, amelyet az emberiségnek meg kell haladnia. Hazánk már helyet ad egy Forma 1 futamnak is. Miért kell egy újabb környezetszennyező, rossz példát nyújtó projektet támogatnia, amikor Ön, Miniszterelnök Úr, a legutóbbi Európai Uniós csúcsértekezleten azt állította, hogy hazánk nem képes megfelelni az EU elvárásainak a klímaváltozást okozó gázok csökkentésére irányuló erőfeszítések terén? Mi ennek a szimbolikus üzenete? Vajon felelős magatartás-e ez Magyarországtól, amelynek egyébként elemi érdeke lenne az éghajlatváltozás megelőzése, hiszen a globális klímaváltozás következményei súlyosan fogják hazánkat érinteni?

A ralinak további drámai környezeti hatásai is vannak: a feltúrt, tönkretett természeti élőhelyek, az úton tömegével otthagyott roncsok, veszélyes hulladékok. A hírek szerint hazánk nem csupán pénzt költene a ralira, hanem a Bakonyban lehetőséget is adna egy közvetlen szakaszra. Várható, hogy a sivatagi extrém terepviszonyokra kialakított terepjárók, kamionok felbecsülhetetlen környezeti károkat, talajrongálást foknak okozni. Készült-e erről környezeti hatástanulmány? Ha igen, szeretnénk azt megismerni.

Végezetül cinikusnak gondoljuk, hogy éppen most, a kórház- és iskolabezárások idején, a költségvetési megszorítások mellett kíván ilyen célokra a kormány pénz költeni. Ebből a szempontból azt sem tartjuk elfogadható érvnek, hogy a turizmus révén az elköltött pénz megtérül majd. Egyrészt a költésre MOST kerül sor, amikor másra pedig nem jut elég pénz - az esetleges bevétel pedig a jövő zenéje. Másrészt úgy véljük, hogy ha mégis a turizmust kívánja a kormány fejleszteni, akkor annak vannak más útjai is. Emlékeztetnénk Miniszterelnök Urat arra, hogy 2007 a zöld turizmus éve! A környezetet kímélő, és a hazai kulturális hagyományokra épülő turizmus fejlődésén nagyot lendítene egy ilyen nagyságrendű támogatás.

Miniszterelnök Úr!

A Budapest-Dakar rali ötlete egy nem megfelelően végiggondolt koncepción alapul. Nyilván vannak Magyarországon olyan üzleti körök és olyan motorsport rajongók, akiknek ez tetszik. Önnek azonban Magyarország tágabb és hosszú távú érdekeit, a jó hírét, a hazánkhoz kötődő események szimbolikus jelentőségét és értékeit is szem előtt kell tartania. Meggyőződésünk, hogy alaposabb mérlegelés után Ön is arra a következtetésre jut majd, hogy a Budapest-Dakar rali hazánkhoz méltatlan kezdeményezés. Olyasmi, ami miatt szégyenkeznünk kell önmagunk és a világ jobbik fele előtt. Mi azt szeretnénk, ha Magyarország olyan dolgokban venne csak részt, amire joggal lehetünk büszkék gyermekeink szemében is. Miniszterelnök Úr, vonja vissza a ralihoz adott kormánytámogatást!

Boda Zsolt sk.,szóvivő Védegylet
Lajtmann Csaba sk.,programvezető Reflex Környezetv. Egy.
Pálfy András sk., elnökségi tag ART-ÉRA Kulturális és Környezetv.Egy
Miháltz Márton sk.,munkacsoport-vezető Zöld Fiatalok
Simonyi Gyula sk.,elnök BOCS Alapítvány
Molnár Antal sk.,elnök Zöld Kör,Hajdúböszörmény
Ilosvay György sk.,ügyv. elnök CSEMETE
Ámon Ada sk.,igazgató Energia Klub
Szendi Gábor sk.,elnök Esztergomi Környezetkultúra Egy.
Móra Veronika sk.,elnök ETK
Kovács Bence sk.,ügyv.igazgató Független Ökológiai Központ
Rohonyi Péter sk.,kampányfelelős Greenpeace Magyarország
Kiss József sk.,ügyv.elnök HOLOCÉN Természetv.Egy.
Szilágyi László sk.,elnök Hulladék Munkaszövetség
Ádám Ferenc sk.,ügyv.elnök KÖRLÁNC
Lukács András sk.,elnök Levegő Munkacsoport
Mező János sk.,koordinátor LMV! Aktivista Klub,Pécs
Farkas István sk.,ügyv. elnök Magyar Természetvédők Szövetsége
Tömöri Balázs sk.,elnök Messzelátó Egyesület
Sallai R. Benedek sk.,ügyvezető NIMFEA Természetv. Egy.
Pánovics Attila sk.,elnök Pécsi Zöld Kör



Kapcsolódó anyagok:

Nem álom a rémálom - Budapest-Dakar rali 2010-től?
 
 
2 komment , kategória:  Általános  
Címkék: terepviszonyokra, éghajlatváltozás, környezetkultúra, klímaváltozásért, magyarországnak, iskolabezárások, hajdúböszörmény, magyarországtól, következtetésre, autósportoknak, erőforrásokkal, munkaszövetség, szégyenkeznünk, szórakozásában, megvalósulását, százmilliókkal, kereszttüzében, természetvédők, kampányfelelős, miniszterelnök, következményei, hozzáadódnának, hatástanulmány, meggyőződésünk, magyarországon, klímaváltozást, emlékeztetnénk, talajrongálást, környezetvédők, megdöbbenéssel, szórakozáshoz, megszorítások, kezdeményezés, programvezető, csökkentésére, sebesültekről, magyar kormány, hírek szerint, projekt megvalósulását, eredetileg Párizs-Dakar, kezdetektől fogva, verseny mindenekelőtt, gazdag nyugatiak, hazai események, embereket erről, verseny továbbá, versenyt évente, súlyos sebesültekről, ilyen erőszakos, gladiátorok korát, nevét adnia, ország imázsa, Budapest- Dakar, Tisztelt Miniszterelnök Úr, Osservatore Romano, Miniszterelnök Úr, Európai Uniós, Emlékeztetnénk Miniszterelnök Urat, Boda Zsolt, Lajtmann Csaba, Reflex Környezetv, Pálfy András, ART-ÉRA Kulturális, Miháltz Márton, Zöld Fiatalok, Simonyi Gyula, BOCS Alapítvány, Molnár Antal, Zöld Kör, Ilosvay György, Ámon Ada, Energia Klub, Szendi Gábor, Esztergomi Környezetkultúra Egy, Móra Veronika, Kovács Bence, Független Ökológiai Központ, Rohonyi Péter, Greenpeace Magyarország, Kiss József, HOLOCÉN Természetv, Szilágyi László, Hulladék Munkaszövetség, Ádám Ferenc, Lukács András, Levegő Munkacsoport, Mező János, Aktivista Klub, Farkas István, Magyar Természetvédők Szövetsége, Tömöri Balázs, Messzelátó Egyesület, Sallai, NIMFEA Természetv, Pánovics Attila, Pécsi Zöld Kör,
Jánoki Imre (#1)   2007-03-23 15:04:47
Sajnálom, hogy tiltakoztok
Biztosan ez azért van, mert én nagyon szeretem a technikai sportokat.
Annyi más van ami ellen tiltakozni lehetne...........pl a tiltakozások ellen
BMI ****** (#2)   2007-03-23 19:01:06
Köszönöm, hogy megírtad a véleményedet...
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy hatékony szolga  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png fotel  s immár én is felragyogva, ért...  Az engedelmesség miért nem vál...  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Hogy lehet megtartani  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Nem számIt  Akarat  Hogy lehet megtartani  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Akik bántanak téged  Radikális szeretet  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Hiányzik  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Szívem tiéd  s immár én is felragyogva, ért...  Reggel van  Szép napot kívánok  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png rózsa csokor  Png kutya  s immár én is felragyogva, ért...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A televizió nem a kultúrát kép...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Rátalálsz  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  A televizió nem a kultúrát kép...  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Alázat  Kellemes délutánt kívánok  Egy hatékony szolga  Jó éjszakát  Ne kapaszkodj magasabbra,  Minden harmadik...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Reggel van  Albert Einstein gondolata  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Png férfi  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Aki nem dolgozik, ne is egyék 
Bejegyzés Címkék
magyar kormány, hírek szerint, projekt megvalósulását, eredetileg Párizs-Dakar, kezdetektől fogva, verseny mindenekelőtt, gazdag nyugatiak, hazai események, embereket erről, verseny továbbá, versenyt évente, súlyos sebesültekről, ilyen erőszakos, gladiátorok korát, nevét adnia, ország imázsa, autósportoknak általában, erőforrásokkal pazarlóan, legutóbbi Európai, klímaváltozást okozó, szimbolikus üzenete, éghajlatváltozás megelőzése, globális klímaváltozás, ralinak további, úton tömegével, közvetlen szakaszra, sivatagi extrém, költségvetési megszorítások, kormány pénz, turizmus révén, elköltött pénz, költésre MOST, esetleges bevétel, jövő zenéje, turizmust kívánja, kormány fejleszteni, zöld turizmus, környezetet kímélő, hazai kulturális, ilyen nagyságrendű, hazánkhoz kötődő, világ jobbik, ralihoz adott, rémálom &#8211, terepviszonyokra, éghajlatváltozás, környezetkultúra, klímaváltozásért, magyarországnak, iskolabezárások, hajdúböszörmény, magyarországtól, következtetésre, autósportoknak, erőforrásokkal, munkaszövetség, szégyenkeznünk, szórakozásában, megvalósulását, százmilliókkal, kereszttüzében, természetvédők, kampányfelelős, miniszterelnök, következményei, hozzáadódnának, hatástanulmány, meggyőződésünk, magyarországon, klímaváltozást, emlékeztetnénk, talajrongálást, környezetvédők, megdöbbenéssel, szórakozáshoz, megszorítások, kezdeményezés, programvezető, csökkentésére, sebesültekről, költségvetési, klímaváltozás, megrendezését, mindenekelőtt, hagyományokra, szimbolikusan, erőfeszítések, magyarország, megrendezése, közelmúltban, emberiségnek, végiggondolt, nagyságrendű, elvárásainak, munkacsoport, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1196
  • e Hét: 6704
  • e Hónap: 15308
  • e Év: 51249
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.